Manon Meijer Leuker Leren

Waarom Leuker Leren?

Samen met je kind op ontdekkingsreis!

Hilde van Westrhenen Leuker Leren

Waarom Leuker Leren?

Alle ouders willen graag dat het op school goed gaat met hun kind. Veel leerlingen hebben nog wat extra ondersteuning nodig bij spelling.

Wij, Manon en Hilde, krijgen regelmatig de vraag of wij ideeën en tips hebben, zodat ouders op een goede manier hun kind kunnen helpen. Als antwoord op deze vragen hebben wij Leuker Leren ontwikkeld. Ouders kunnen met dit programma op een breinvriendelijke manier thuis oefenen met spelling.

scrabble letters

Voor wie is Leuker Leren bedoeld?

kinderen op creatieve leerreis

Leuker Leren is in eerste instantie ontwikkeld om thuis te oefenen maar leent zich ook prima om op school te gebruiken. De leerlingen kunnen dan in kleine groepjes de oefeningen samen doen en zo extra oefenen.

 

In onze praktijk merken wij dat de meeste problemen met spelling ontstaan zijn in groep 4 en 5. Leuker Leren is gemaakt voor leerlingen uit de groepen 4 en 5, maar is zeker goed te gebruiken door leerlingen uit groep 6 en 7, bijvoorbeeld als er hiaten zijn ontstaan.

Wat maakt Leuker Leren anders?

Leuker Leren is een site, waarop leerlingen kunnen oefenen met spelling. Dit is niet iets nieuws. Wat wel nieuw is en zelfs uniek is de manier waarop leerlingen kunnen oefenen.

Wij, Manon en Hilde van Leuker Leren, komen uit het onderwijs. Wij merken dat de stof vaak op een saaie manier herhaald wordt. Herhalen is belangrijk, maar dat kan anders en leuker. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen uitgedaagd willen worden en zelf graag de dingen willen onderzoeken of bedenken.

Wij willen hier graag op aansluiten en bieden een andere  manier aan om spelling onder de knie te krijgen. Deze manier is wetenschappelijk onderzocht en is gebaseerd op de principes van breinvriendelijk leren, de manier waarop ons brein leert. Door het gebruik van breinvriendelijk principes wordt het leren efficiënt en effectief. De manier waarop school de lessen vaak aanbiedt omvat meestal twee of drie van de breinvriendelijk principes.

paraplu anders gekleurd

De breinvriendelijke principes waar wij van uit gaan:

spring
 • Leren moet in een veilige omgeving plaatsvinden. Alleen als de omgeving als veilig wordt ervaren kan er leren plaatsvinden, anders niet!
 • Plezier hebben. Als je plezier hebt dan merk je niet dat je leert.
 • Samen leren. door te overleggen of uit te leggen onthoud je alles beter.
 • Leuker Leren maakt gebruik van de verschillende manieren van leren.
 • Veel bewegen, voorafgaand aan en tijdens het leren (gym voor het brein). Hierdoor gaat het leren makkelijker.
 • Veel herhalen. Op afwisselende manieren herhalen, anders wordt het al snel als saai ervaren.

Hoe werkt Leuker Leren?

 • We beginnen eerst met veel bewegen en het maken van de letters van het alfabet in klei. Hier kun je 4 weken mee werken, maar het mag ook sneller.
 • Daarna begin je met de 1e spellingcategorie. Wij adviseren om alle spellingcategorieën op volgorde te doorlopen. Soms blijkt het probleem in een andere categorie te zitten dan gedacht wordt.
 • In elke categorie bieden we 8 spellen aan die gerelateerd zijn aan de
  8 verschillende manieren van leren. Ieder kind heeft een voorkeur voor andere manieren van leren.
 • Bij elke volgende categorie komen er 8 spellen bij, aan het einde kun je alle spellen gebruiken.
 • Het beste leer je als je alle manieren van leren (afwisselend) gaat gebruiken.

Wij hebben voor Leuker Leren meer dan 80 spellen verzameld en ontwikkeld.

samen

 

Waarom gebruiken wij  geen spellingregels?

Elke methode heeft namelijk eigen spellingregels en de regels die gebruikt worden zijn ook niet altijd logisch. Dit kan dan juist verwarring veroorzaken en dat wil je natuurlijk niet.

letters kleien

Vijf redenen voor kleiletters

Vijf redenen waarom het maken van de letters met klei zo belangrijk is

 1. Ontdekken dat we met 26 letters alle klanken in onze taal mee kunnen maken.
 2. Overéénkomsten en verschillen van de letters onderscheiden en herkennen.
 3. Het alfabetliedje loslaten, dit geeft een verkeerd beeld van de letters.
 4. De volgorde van letters kennen. In onze omgeving staat veel op alfabetische volgorde gerangschikt.

Bij het benoemen van de letters wordt de naam van de letter gebruikt. Dit doen wij omdat uit onderzoek is gebleken dat veel kinderen de a in b-a-l al als een andere klank ervaren als de a in k-a-m. Daarnaast komt ook nog dat iedereen de a net anders uitspreekt. Dit kan tot verwarring leiden bij veel leerlingen: over welke letter gaat het nu?

Drie redenen voor herhalen

Drie redenen om te herhalen:

 • Als je iets nieuws leert ontstaan er nieuwe verbindingen tussen de zenuwcellen in je hersenen. Dit noemen we zenuwbanen. Alleen door herhalen worden deze zenuwbanen sterker
 • Herhalen is nodig om te leren en te onthouden. Het is te vergelijken met een paadje in het gras:de eerste keer dat iemand over het gras loopt om bv een bocht af te snijden zie je er niets van. Maar als er meer mensen dit zelfde doen, dan ontstaat er langzaam een klein paadje, dat door gebruik steeds breder wordt. Dit noemen we een geitenpaadje.Maar als er niet regelmatig over het paadje gelopen wordt groeit het weer dicht en is het niet meer zichtbaar.
 • Jouw kind leert dat er leuke en uitdagende manieren van herhalen zijn
bingo

Uitproberen?

 

Ben je benieuwd naar meer informatie over de volledige training Leuker Leren Spelling en zou je het wel eens willen uitproberen? Dat kan! Je vind het op onze Direct Uitproberen pagina.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk eens de veelgestelde vragen. Daar vind je ook een overzicht van de traininginhoud.